O Nožičkom

Opština Srbac

Prirodno – geografske i odlike sela Nožičko

Selo Nožičko je naseljeno mjesto u jugozapadnom dijelu opštine Srbac koja pripada entitetu Republika Srpska. Smješteno je u južnom dijelu srbačko- nožičke ravnice. Gledajući malo šire Nožičko je smješteno u srednjem dijelu tzv. Župe, regije smještene u donjem toku rijeke Vrbas na njenoj desnoj strani. Vrbas ujedno čini i zapadne granice sela odvajajući Nožičko od Lijevča polja. Sjeverne granice su otvorene ravnicom prema susjednim Prijebljezima i Crnaji, istočne se naslanjaju na Brezovljane i Selište, dok južne granice u brežuljkastom području idu do sela Stari i Novi Martinac.

Oko 2/3 sela je smješteno u Nožičko-srbačkoj ravnici, dok je njegov manji dio u brdovito- brežuljkastom području. Nadmorska visina u ravničarskom dijelu sela je prosječno 99 m, a najveća je u zaseoku Brđani i iznosi 148 m.n.v.. Centar Nožičkog , za koji je uobičajen naziv čaršija, se nalazi na 111 m nadmorske visine.
Poslije obavljanja velikih radova i izgradnje vodoobranbenog nasipa duž Vrbasa koji je završen 1908.godine došlo je do masovnog naseljavanja ravničarskog dijela sela,koji je tada bio izložen plavljenju.

Slika 1.
Položaj sela Nožičko u opštini Srbac.

Satelitska snimka centra sela Nožičko.

1960.godine prokopan je odvodni kanal zvani „šlajiz“ i to od korita Vrbasa u području polja susjednog sela Stari Martinac pa do nožičke čaršije tj. do centra Nožičkog. Kanal je prokopan tako da svojim koritom prolazi područjem gdje ravnica prelazi u brežljke i usput presijeca vodotoke četiri riječice (Šljivak, Rekava ,Krivaja i Ribarica) čiju vodu prikuplja i odvodi u Vrbas. Time su te riječice stavljene pod kontrolu i ujedno je prestalo plavljenje i ugrožavanje sela.
Nožičko je selo bogato izvorima pitke i zdrave vode. Najpoznatiji izvor je Makarevac, ne samo u Nožičkom već i šire. Izvor je uređen prije više od sto godina i niko nikada nije saznao po kome ili čemu je dobio baš taj naziv. Zna se samo da je to jedna od najzdravijih voda u Krajini. Blizu samog centra sela postoje i uređeni izvori Borkovac i Malinovac.
Klima je specifičnija varijanta kontinentalne klime sa izraženim jesenima i proljećima bez jakih vjetrova. Prosječna godišnja temperatura iznosi 11 stepeni Celziusa. Prosječno godišnje padne oko 870 mm po kvadratnom metru kiše i to najviše u maju i oktobru.
Pošto većinskim dijelom leži u ravnici Nožičko je selo bogato obradivim površinama, naročito u dijelu uz rijeku Vrbas koje narod zove „polja“, gdje se siju razne vrste žitarica. Na malo višem terenu koje je pogodno i za voćarstvo, su uz obradivo zemljište rasprostranjene i guste listopadne šume. Područje sela je pogodno i za razvoj stočarstva jer posjeduje mnostvo livada i pašnjaka.
Nožičko se može podijeliti u tri zaseoka : Lužane , Brđane i Brezovaču koje zajedno spaja centralni dio sela tzv. Čaršija. Kroz centar sela prolazi asfaltni put kojim se stiže u Srbac (12 km) i Banja Luku (45 km).

Društveno- geografske karakteristike

O nazivu Nožičkog postoji više tumačenja,od onih po predanju do zapisanih u dokumentima. U arhivu Austro-Ugarske monarhije u Beču zapisano je da je selo Nožičko ime dobilo po imenu i prezimenu jednog od hajdučkih vođa koji je hajdukovao na ovdašnjim prostorima, po imenu Novak Žičko, a koji je poginuo u oružanom sukobu sa turskim janjičarima uoči Velike Gospojine koja se ujedno po tome događaju slavi svake godine kao seoska slava. U znak zahvalnosti i trajne uspomene na svoga vođu ,hajduci su sa ovdašnjim narodom odlučili da mjesto njegove pogibije nosi ime sastavljeno od slogova njegovog imena, dakle Nožičko.

Slika 3.
Centar Sela Nožičko (Čaršija)

Po jednom uvjerljivom predanju ovde su na nož dočekivane turske horde, a vjeruje se da su ovdašnji kovači kovali noževe s dugom drškom i sječivom tzv. nožine ,tako da naziv sela može imati ishod u pojmu nož. Selo je prvobitno nastalo na mjestu današnje čaršije i odatle se dalje širilo.

Preci Nožičkog i okoline uglavnom potiču iz dijela Crne Gore i Hercegovine ,pa i iz Srbije. Pretpostavlja se da su došli prije turske najezde na ove prostore. U zadnjih 100 do 200 godina u Nožičkom je bilo češćih doseljavanja i odseljavanja stanovništva. U poslednjih 120 godina obavljeno je 13 popisa stanovništva na ovdašnjim prostorima i za taj period postoje podaci o broju stanovnika u Nožičkom.

Prema prvom popisu Austro-Ugarske vlasti od  1879.g. Nožičko je imalo 82 kuće i 503 stanovnika i svi su bili srpske nacionalnosti i pravoslavne vjere . Prosječan broj ukućana po domaćinstvu je iznosio 6, a Nožičko se spominje kao sjedište  opštine(džemata).  Prema drugom Austro-Ugarskom popisu 1885.g. Nožičko je imalo 102 kuće i 667  stanovnika.  Proces masovnijih migracija stanovništva bio je naročito prisutan poslije Drugog Svjetskog  Rata nakon što je Nožičko postiglo najveći broj stanovnika  i to 1953.g. kada je je imalo 1539 stanovnika. Nakon tog perioda nastupilo je postepeno smanjene stanovništva iz nekoliko razloga, a na prvom mjestu bio je odlazak mladih generacija iz sela u grad što se vidi iz sledećih popisa:

Godina1948.1953.1961.1971.1981.1991.2013.
Broj stanovnika1500153913691257122411121011

U periodu kada je Nožičko imalo najveći broj stanovnika bile su karakteristične migracije iz viših župskih predjela u Nožičke ravnice.
Prema zadljem popisu stanovništva sprovedenom 2013. godine u Republici Srpskoj, selo Nožičko je imalo 1011 stalnih stanovnika. Prisutna je i dalje tendencija opadanja broja stanovnika uslijed odlaska prije svega mladih ljudi u gradove i inostranstvo u potrazi za boljim životom, kao i zbog negativnog prirodnog priraštaja stanovništva.

Nožičko je selo koje i po površini i po broju stanovnika spada među najveća na Srbačkoj opštini, a ujedno je je i jedno od sela po kome se najviše prepoznaju istorija i narod srbačkog kraja.